Norsk Oljemuseum

norsk oljemuseumNorsk Oljemuseum ligger naturlig nok i oljehovedstaden Stavanger i Rogaland. Museet ble åpnet i mai i 1999 og er på omtrent 5000 kvadratmeter. Bygget er tegnet av arkitektene Lunde & Løvseth som vant den nasjonale arkitektkonkurransen med totalt 48 bidrag om Norsk Oljemuseum. Arkitekturen representerer det norske grunnfjellet, kystlandskapet og oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Idéen om å laget et oljemuseum stammer helt tilbake til 1974, før man kunne vite hvilken betydning oljevirksomheten i Nordsjøen ville få for samfunnet. Stiftelsen Norsk Oljemuseum ble etablert allerede i 1980, og arbeidet med innsamling av blant annet gjenstander, foto og film som dokumenterte den norske olje- og gassvirksomheten ble startet.

Norsk oljemuseum

Museet ble tegnet i 1992, og fire år senere var prosjektet fullfinansiert av Staten, Rogaland fylke, Stavanger kommune og private sponsorer. Byggeprosjektet ble ferdigstilt innenfor både den økonomiske og tidsmessige rammen, og den offisielle åpningen i 1999 ble foretatt av Hans Majestet Kong Harald. Norsk Oljemuseum er i dag åpent for offentligheten, og her kan man lære om hvordan olje og gass ble skapt, og man får dessuten et innblikk i hvordan leting og produksjon foregår. Utstillingene ved Oljemuseum gir dessuten innsikt i teknologisk innovasjon og hvordan gass- og oljeressursene har påvirket det norske samfunnet fra 1960-tallet og frem til i dag.

Besøk museet

Norsk Oljemuseum er et moderne og interaktivt museum som viser teknologiutviklingen fra da den norske oljehistorien startet midt på 60-tallet. Gjennom ulike utstillinger får besøkende et innblikk i hva olje og gass kan brukes til, og hvordan oljeboring og – produksjon foregår. Museet inkluderer originale gjenstander og modeller, samt filmer og interaktive utstillinger som formidler alt man måtte ønske å lære om norske petroleumsressurser. Norsk oljemuseum ligger i havneområdet i Stavanger sentrum og er åpent hver dag. Det tilbys omvisninger som gir en lærerik og morsom opplevelse både for små og store grupper. Gå dit for å få!