Gothic metal band fra Stavanger

Gothic metal er en sjanger innen heavy metal som generelt sett er en sammensmelting av gothic rock, death metal og doom metal. Sjangeren karakteriseres normalt enten ved dobbel vokal eller ved enkel, operaaktig vokal, og kombinerer atmosfæren i gotisk rock med aggresjonen man finner i heavy metal. Gothic metal oppstod i Europa på begynnelsen av 1990-tallet som en avledning av death/doom. Sangtekstene til gothic metal band er normalt melodramatiske og mørke og omhandler ofte fantasy-eventyr og romanse. Historiene som beskrives i sangene ender gjerne i tragedie for en eller flere av de involverte partene. Tekstforfatterne skriver gjerne med inspirasjon fra gotisk fiksjon og dessuten om personlige opplevelser. Det finnes flere kjente gothic metal band fra Stavanger, blant andre Theatre of Tragedy og Tristiania.

Kjente gothic metal band

gothic metal bandGothic metal bandet Theatre of Tragedy ble stiftet i Stavanger i 1993 av vokalist Raymond Rohonyi og gitaristene Pål Bjåstad og Tommy Lindal. Debutalbumet ble sluppet i 1995 og bandet etablerte seg siden som et av Norges største innen denne sjangeren. Theatre of Tragedy er best kjent for sine tidligere album som var med på å påvirke andre gothic metal band. Bandet annonserte i 2010 at de skulle oppløses etter avskjedsturneen «Forever is the World Tour» høsten 2010.

Et annet kjent gothic metal band fra Stavanger er Tristania som ble stiftet i 1996 av Morten Veland, Kenneth Olsson og Einar Moen. Musikken til Tristania omhandler i hovedsak mørke emner som depresjon, selvmord og sinne. Bandet er fremdeles aktivt og deres hittil nyeste album er Darkest White fra 2013. Dette albumet ble godt mottatt og anses gjerne for å være bandets comeback etter at vokalist Vibeke Stene forlot Tristania i 2007. En av Tristanias grunnleggere, Morten Veland, forlot bandet i 2001 og opprettet Sirenia, et annet gothic metal band fra Stavanger-området. Veland har dessuten etablert enmannsbandet Mortemia med debutalbumet Misere Mortem.